четвер, 7 лютого 2013 р.

Як виглядає чорна діра? Нове зображення



Астрономи вперше опублікували гіпотетичні зображення чорної діри і повідомили, що, за їх уявленнями, цей загадковий космічний об’єкт повинен виглядати саме так. Проте слід визнати, що ніхто з них ніколи не зможе перевірити свою теорію на практиці.
Чорні діри в візуальному сенсі не виправдовують в повній мірі свою назву – ці об’єкти насправді невидимі, так як навіть світло, що потрапило в них, не може уникнути їх гравітаційного поля. Проте вчені вважають, що кордони чорної діри, тобто точка неповернення, яка називається горизонтом подій, повинна бути видимою через радіації, що випромінюється матеріалом, який поглинається.
На 221-й зустрічі Американського Астрономічного Товариства вчені з Університету Каліфорнії в Берклі представили зображення, зроблене за допомогою комп’ютера, повідомивши, що саме так має виглядати чорна діра:

Правильна чорна діра - це півмісяць (Фото: Ayman Bin Kamruddin
Як видно на зображенні, реальна чорна діра з кордонами має форму півмісяця, а зовсім не безформного об’єкта або просто чорної кулі, як багато зображували її раніше. Навколишнє середовище чорної діри має досить цікаву фізику і випромінює світіння, сказали астрономи. Технічно ми не бачимо саму чорну діру, але можемо уявити, як виглядає горизонт подій.
Це зображення не просто здогади астрономів і їх багата уява. Картинку створили на основі моделі, яку вчені використовують для інтерпретації зображень, створених за допомогою нового обладнання, яке сьогодні знаходиться в процесі розробки.
Новий проект під назвою Телескоп “Горизонт Подій” збиратиме дані по всесвітній мережі, отримані радіо телескопами з різних куточків світу, щоб потім можна було зобразити об’єкти, які є занадто крихітними, щоб їх можна було побачити, чи взагалі не доступні оку людини.
Новий телескоп вже зробив низку попередніх вимірювань і зібрав перші дані щодо чорної діри в центрі нашої галактики Чумацького шляху, відомої як Стрілець A. Дослідники перевірили отримані дані за допомогою різних моделей і прийшли до висновку, що чорна діра, вірніше, те, що її оточує, має форму півмісяця, а не чогось іншого. Це форма відображає диск з матеріалу, який обертається навколо чорної діри і в одному місці засмоктується в неї.


 

Газ обертається навколо чорної діри, а сторона, яка спрямована в бік спостерігачів із Землі, буде здаватися яскравішою з огляду на особливі космічні процеси. Інша сторона при цьому буде більш темною. У центрі півмісяця перебуває темний круг, який являє собою саму чорну діру.

Немає коментарів: